ΕΚΤ: Στηρίζουμε τις ελληνικές τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, δήλωσε εκπρόσωπος, απαντώντας σε δημοσιεύματα που ήθελαν η ΕΚΤ να μελετά πάγωμα της χρηματοδότησης στον ευάλωτο κλάδο.

ΕΚΤ: Στηρίζουμε τις ελληνικές τράπεζες
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, δήλωσε εκπρόσωπος, απαντώντας σε δημοσιεύματα που ήθελαν η ΕΚΤ να μελετά πάγωμα της χρηματοδότησης στις ευάλωτες τράπεζες της χώρας.

Το Δ.Σ. της ΕΚΤ διεξήγαγε τακτική συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη και το κύριο θέμα στην ατζέντα ήταν το ελληνικό πρόβλημα, ειδικά μετά τα στοιχεία που έδειξαν κατακόρυφη αύξηση στις αναλήψεις κεφαλαίων στην Ελλάδα, εξαιτίας φόβων ότι η χώρα ίσως εξέλθει από την ευρωζώνη.

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει σε πιο σημείο θα υποχρεωθεί η ΕΚΤ να αλλάξει την πιστωτική πολιτική της, αν συνεχιστούν οι εκροές καταθέσεων.

Οι Ευρωπαίοι πιστωτές έχουν κατ’ αρχάς συμφωνήσει ήδη να χρηματοδοτήσουν με 25 δισ. ευρώ τις αυξήσεις κεφαλαίου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά τα κεφάλαια δεν έχουν φτάσει σε αυτό.


Φήμες και αλήθειες για την παροχή ρευστότητας από ΕΚΤ

Στην συνέχεια, δημοσίευμα του Reuters επικαλούμενο πήγες της κεντρικής τράπεζας ανέφερε ότι η ΕΚΤ διέκοψε την παροχή ρευστότητας με "επιχειρήσεις νομισματικής πολιτικής" (monetary policy operations) προς ορισμένες ελληνικές τράπεζες, καθώς η ανακεφαλαιοποίησή τους δεν έχει εφαρμοστεί.

Λίγο αργότερα η ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι ορισμένες ελληνικές τράπεζες δεν διαθέτουν επαρκή κεφαλαιοποίηση κι έχουν μεταφερθεί στους μηχανισμούς ELA για τον δανεισμό τους. Η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης συμπλήρωσε ότι οι εν λόγω ελληνικές τράπεζες θα επανακτήσουν πρόσβαση στους στάνταρ μηχανισμούς του Ευρωσυστήματος όταν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίησή τους, πράγμα που αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα.

Η ΕΚΤ διενεργεί τις επιχειρήσεις αναχρηματοδότησης μόνο με "υγιείς" τράπεζες. Χωρίς πρόσβαση στα κεφάλαια της ΕΚΤ, οι εν λόγω τράπεζες πρέπει να προσφύγουν στην Τράπεζα της Ελλάδας για έκτακτη βοήθεια ρευστότητας μέσω του ELA.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί πόσες τράπεζες επηρεάζονται. Μια πηγή αναφέρει ότι σε τέσσερις ελληνικές τράπεζες τα κεφάλαια είναι τόσο εξαντλημένα που οι οίκοι λειτουργούν με αρνητικά ίδια κεφάλαια. Οι κανόνες της ΕΚΤ υπαγορεύουν ότι δεν μπορούν να παράσχουν ρευστότητα σε τράπεζες που βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ήδη, πριν τις επίσημες δηλώσεις από την ΕΚΤ, αξιωματούχοι δήλωναν ανεπίσημα πως όταν οι εν λόγω ελληνικές τράπεζες απομακρύνθηκαν από τους πρωτογενείς δανειστικούς μηχανισμούς της ΕΚΤ και εντάχθηκαν στις επιχειρήσεις ELA, επειδή η ΕΚΤ εκτιμά ότι μετά τις ατελέσφορες εκλογές στην Ελλάδα έχουν εξανεμιστεί οι πιθανότητες ανακεφαλαιοποίησης αυτών των τραπεζών.

Εφόσον προκύψει η ανακεφαλαιοποίηση και αποκατασταθούν οι συντελεστές κεφαλαιακής επάρκειας φτάνοντας σε επαρκή επίπεδα, τότε οι τράπεζες θα επανακτήσουν πρόσβαση στους συνήθεις μηχανισμούς της ΕΚΤ.

Το υπουργικό συμβούλιο της Ελλάδας στις 27 Απριλίου συμφώνησε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα παράσχει στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες της χώρας ευρωπαϊκά ομόλογα αξίας 18 δισ. ευρώ ως ενδιάμεση λύση μέχρι την ανακεφαλαιοποίησή τους, αργότερα στο έτος.

Η Αθήνα συνεργάζεται με τους αξιωματούχους ΕΕ και ΔΝΤ πάνω στους τεχνικούς παράγοντες του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που πιθανότατα θα ανακοινωθεί μετά τις νέες εκλογές.


Draghi: Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ


Σήμερα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Mario Draghi δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτιμά σαφώς να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, προσθέτοντας πάντως ότι δεν είναι η δουλειά του να αποφασίσει τι θα γίνει.

«Θέλω να πω ότι έχουμε μεγάλη προτίμηση στην εκδοχή να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη», δήλωσε.

«Δεδομένου ότι στη συνθήκη δεν προβλέπεται τίποτα για έξοδο (από το ευρώ), είναι ένα θέμα πάνω στο οποίο δεν μπορεί να αποφασίσει η ΕΚΤ».



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v